Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Έρευνα για τη Χρήση Ουσιών eΔΕΟς

Αυτή είναι η επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού σκέλους της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Έρευνας για τη Χρήση Ουσιών, eΔΕΟς, η οποία, όπως και σε 35 ακόμα χώρες, υλοποιείται αυτή την περίοδο (Ιούνιος-Ιούλιος 2024) και στη χώρα μας από το ΕΚΤΕΠΝ.

Είστε πάνω από 18 ετών; Συμπληρώστε και εσείς το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε εδώ και προωθήστε το σε φίλους και γνωστούς σας! 

Θέλετε να συμμετέχετε; Μάθετε περισσότερα...
________________________________________________________________________________

Τι αφορά η έρευνα;
Ο σκοπός της έρευνας είναι να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το πόσο συχνά οι Ευρωπαίοι κάνουν χρήση ουσιών, ποιες ουσίες χρησιμοποιούν, με ποιους τρόπους γίνεται η χρήση και σε τι ποσότητες. 

Σε ποιους/ποιες απευθύνεται;
Όλους/όλες όσους/όσες έχουν κλείσει τα 18 και -κατά τους τελευταίους 12 μήνες- έχουν κάνει χρήση κάποιας από τις ακόλουθες ουσίες: κάνναβη (χασίς ή μαριχουάνα), κοκαΐνη, έκσταση/MDMA, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες (crystal meth), ηρωίνη ή άλλες ‘νέες’ ψυχοδραστικές ουσίες.

Ποιοι είναι πίσω από την έρευνα αυτή;
Η έρευνα έχει σχεδιαστεί και συντονίζεται πανευρωπαϊκά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EMCDDA, ειδικό στην ενημέρωση και την παροχή δεδομένων σε θέματα ψυχοδραστικών ουσιών στην Ευρώπη με στόχο το σχεδιασμό μελλοντικών ευρωπαϊκών πολιτικών σχετικά με την πρόληψη και γενικότερα την προαγωγή της υγείας και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών. 

Στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, η eΔΕΟς υλοποιείται από το εθνικό φορέα του EMCDDA, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), το οποίο αποτελεί μέρος του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας (ΕΠΙΨΥ).  

Συμμετέχουν κι άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας;
Στην έρευνα συμμετέχουν 36 χώρες: Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λίβανος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Τσεχία.

Γιατί να συμμετέχω;
Αν είστε πάνω από 18 ετών κι έχετε κάνει χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών, τότε με τη συμμετοχή σας στην έρευνα συμβάλλετε στην καλύτερη κατανόηση της χρήσης των ψυχοδραστικών ουσιών στην Ευρώπη. Μέσω και της δικής σας εμπειρίας θα διαμορφωθούν πρακτικές και προγράμματα που προάγουν την υγεία και περιορίζουν τους κινδύνους από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. 

Μα, πώς είναι δυνατό να εμπιστευτώ μια διαδικτυακή έρευνα για τη χρήση ουσιών;
Είναι φυσιολογικό να μην εμπιστεύεστε πλήρως το διαδίκτυο και τις διαδικτυακές έρευνες, ιδιαίτερα όταν το θέμα της αφορά ευαίσθητα θέματα, όπως είναι η χρήση ουσιών. Για το λόγο αυτόν, η eΔΕΟς έχει κάνει οτιδήποτε είναι τεχνικά δυνατό για να σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια από τη συμμετοχή σας σε αυτήν. Καταρχάς, το πρωτόκολλό της έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις αρχές της Διακήρυξης του Ελσίνκι και στην Ελλάδα έχει ελεγχθεί και εγκριθεί επιπλέον από την ειδική Επιτροπή Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας του ΕΠΙΨΥ. Εκείνο ωστόσο που έχει σημασία για εσάς είναι ότι η έρευνα είναι ανώνυμη (δεν θα σας ζητηθεί, δηλαδή, πουθενά να σημειώσετε το όνομά σας) και δεν ζητά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να παραβιάζουν το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, τα ευρήματα της έρευνας θα δημοσιευθούν (σε περίπου ένα χρόνο) σε συγκεντρωτική μορφή για την κάθε χώρα ξεχωριστά και συνολικά όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Θέλω το χρόνο μου. Πού μπορώ να δω περισσότερα για την έρευνα αυτή;
Μπορείτε, απλά, να γκουγκλάρετε European Web Survey on Drugs. Από εκεί διαλέγετε όποιο site και όποια πληροφορία θεωρείτε ως αξιόπιστη. Εκεί σίγουρα θα βρείτε το σχετικό υλικό (βίντεο, κτλ) για την έρευνα, στα αγγλικά αλλά και στα ελληνικά. Διαφορετικά, μπορείτε να πατήσετε εδώ για να πληροφορηθείτε για την έρευνα από τον Ευρωπαϊκό φορέα-συντονιστή, εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας προηγούμενων ετών. Αν θέλετε να δείτε πού εντάσσονται τα ευρήματα της έρευνας αυτής στο συνολικότερο έργο του ΕΚΤΕΠΝ, επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα εδώ.  

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω άμεσα με κάποιον / κάποια σχετικά με την έρευνα;
Για πληροφορίες για το ελληνικό σκέλος της έρευνας, επικοινωνείστε μαζί μας στο ektepn@ektepn.gr ή τηλεφωνικά στο 2106536902, 2106170014. 

Είμαι πάνω από 18 ετών και επιθυμώ να συμμετέχω στην έρευνα. Τι πρέπει να κάνω;
Πατώντας εδώ συμμετέχετε στην έρευνα. Εκεί, θα σας ζητηθεί να συναινέσετε ως προς τη συμμετοχή σας. 

Επιπλέον!
-    Όσοι/Όσες χρησιμοποιείτε ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα---Κοινοποιείτε την έρευνα, τα βίντεο και την σελίδα αυτήν στο προφίλ σας ή με προσωπικό μήνυμα στα δίκτυά σας
-    Όσοι/Όσες δεν χρησιμοποιείτε ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα---Προωθείτε την ιστοσελίδα αυτή με email στα δίκτυά σας. 

Δεν επιθυμώ να συμμετέχω στην έρευνα. Πώς μπορώ ωστόσο να βοηθήσω;
-    Όσοι/Όσες χρησιμοποιείτε ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα---Κοινοποιείτε την έρευνα, τα βίντεο και την σελίδα αυτήν μέσω προφίλ σας ή με προσωπικό μήνυμα στα δίκτυά σας
-    Όσοι/Όσες δεν χρησιμοποιείτε ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα---Προωθείτε την ιστοσελίδα αυτή με email στα δίκτυά σας. 

________________________________________________________________________________

Κάνω χρήση ουσιών και το θέμα αυτό με απασχολεί. Μπορείτε εσείς να βοηθήσετε;
Κατανοούμε την ανάγκη σας. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε και προσπαθούμε να κάνουμε σωστά είναι να σχεδιάζουμε και να διενεργούμε επιστημονικές έρευνες οι οποίες φέρνουν έγκυρα και αξιόπιστα δεδομένα σε σημαντικά θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας στη χώρα μας.

Για προβλήματα σχετικά με τη χρήση ουσιών υπάρχει ειδικά καταρτισμένο προσωπικό σε πολλούς αναγνωρισμένους από το κράτος φορείς. Μπορείτε να απευθυνθείτε στις τηλεφωνικές γραμμές1

- Ανοιχτή Γραμμή της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του ΨΝΑ: 210 3617089
- Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ: 1145
- Ανοιχτή Τηλεφωνική Γραμμή SOS ΟΚΑΝΑ: 1031

1Οι τηλεφωνικές γραμμές παρουσιάζονται με τη χρονολογία ίδρυσής τους.

Αρχεία Σύνδεσμοι
Έγκριση Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας

Έγκριση Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας

Δελτίο Τύπου - eΔΕΟs - EKTEPN

Δελτίο Τύπου - eΔΕΟs