Η «Έρευνα για την ανάδειξη των παραγόντων που συνδέονται με την υιοθέτηση συμπεριφορών υψηλού κινδύνου από τους/τις εφήβους/ες στην κοινότητα» αφορά (α) τη μελέτη και την ανάδειξη των παραγόντων (προστατευτικών και κινδύνου) που συνδέονται με την υιοθέτηση (ή μη) από τους/τις εφήβους/ες μιας συγκεκριμένης περιοχής, συμπεριφορών υψηλού (για την υγεία και ευεξία) κινδύνου, με απώτερο στόχο (β) τον επακόλουθο στοχευμένο σχεδιασμό και υλοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη έρευνα διερευνά:
- την αντικοινωνική συμπεριφορά (επιθετικότητα, εμπλοκή σε καυγάδες κτλ.) και τη χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών (π.χ., παραδοσιακά και ηλεκτρονικά τσιγάρα, κατανάλωση οινοπνευματωδών, παράνομες και άλλες ουσίες) των εφήβων μιας περιοχής,
- τις στάσεις τους απέναντι σε περιστάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς και χρήσης ουσιών που ενδέχεται να βιώσουν στην περιοχή που ζουν, και
- τις αντιλήψεις τους για το πόσο η αντικοινωνική συμπεριφορά και η χρήση ουσιών στην περιοχή τους γίνεται αποδεκτή (έχει κανονικοποιηθεί) από την κοινότητα (γειτονιά), την οικογένεια (γονείς, μεγαλύτερα αδέλφια), τους/τις ομοτίμους (φίλους/ες, συμμαθητές/ριες, παρέα γενικότερα), το σχολείο (κανόνες, ποινές).
Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί το ερευνητικό σκέλος του προγράμματος ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ (Communities That Care). Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τους J. David Hawkins και Richard F. Catalano στο Πανεπιστημίο της Ουάσιγκτον και έχει εφαρμοστεί σε πολλές κοινότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Ο βασικός στόχος του προγράμματος ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ είναι να βοηθήσει με ουσιαστικό τρόπο την τοπική κοινότητα (π.χ., τους/τις επαγγελματίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας) να εντοπίσουν τις συμπεριφορές και τις ανάγκες της περιοχής τους και να αναπτύξουν στοχευμένες παρεμβάσεις πρόληψης που θα βοηθήσουν στη μείωση προβλημάτων, όπως η χρήση καπνού και ουσιών, η κατανάλωση αλκοόλ, η αντικοινωνική συμπεριφορά και η εγκληματικότητα.
Αναπόσπαστο σκέλος αποτελεί η διενέργεια έρευνας στη συγκεκριμένη κοινότητα με στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που συνδέονται με την νεανική αντικοινωνική συμπεριφορά και τη χρήση ουσιών. Συγκεκριμένα, το ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό σκοπό την ανάδειξη των προστατευτικών παραγόντων και των παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με την αντικοινωνική συμπεριφορά και τη χρήση ουσιών στους εφήβους μιας συγκεκριμένης περιοχής ούτως ώστε να μπορούν να σχεδιαστούν παρεμβάσεις πρόληψης που να βασίζονται στις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες μιας περιοχής.
Το ερωτηματολόγιο έχει μεταφραστεί και έχει αξιοποιηθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η μετάφραση και προσαρμογή του ερωτηματολογίου στα ελληνικά έγινε από το ΕΚΤΕΠΝ στο πλαίσιο του Frontline Politeia, ενός συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που συμμετείχε το ΕΚΤΕΠΝ-ΕΠΙΨΥ και υλοποιήθηκε κατά τα έτη 2022-2023.
Η έρευνα υλοποιήθηκε αρχικά το 2023 σε τέσσερις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Βέροια). Το 2024 υλοποιείται σε τρεις περιοχές της Αττικής και σε μία της Θεσσαλονίκης.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.